
Nytt team förbättrar vården för patienter med nydebuterad psykos
Varje år insjuknar cirka 2000 unga människor i psykos i Sverige. De flesta söker sällan själva hjälp och många vill undvika vården vilket leder till en fördröjning för rätt diagnos och lämplig behandling. All forskning är nu entydig - ju längre tid med obehandlad psykos, desto sämre blir prognosen. Därför behöver vården vara uppsökande, lättillgänglig och specialiserad vid förstagångsinsjuknande i psykossjukdom, vilket det nya teamet på WeMind i Nacka utgått ifrån.
Sjukdomsbördan vid schizofreni innebär i allmänhet långa perioder av symtom och nedsatt funktion samt cirka 15 förlorade levnadsår. Kostnaderna för den drabbade individen och närstående är stor i form av lidande och nedsatt livskvalitet. Även samhällskostnader är höga och omfattar cirka 500 000 kronor per år och drabbad person, detta kan jämföras med diabetes där motsvarande kostnad ligger på mindre än 30 000 kronor per person och år.
Att erbjuda evidensbaserade insatser i ett tidigt skede är nyckel till en framgångsrik vård vilken innefattar hög andel patienter i klinisk remission, få antal återfall och god vardagsfunktion. I många länder, däribland Danmark, har man ett större fokus på tidig intervention vid psykossjukdom i så kallade Opusteam. Denna mer resurskrävande vård visar på bättre bibehållen funktion och återhämtning, till en över tid lägre kostnad.
Även i Sverige har regeringen nu beslutat sig för att prioritera denna patientgrupp genom att tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) lansera ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för förstagångsinsjuknande i psykossjukdom. Den övergripande målsättningen med vårdförloppet är att öka tillgången till evidensbaserade vård- och stödinsatser för målgruppen.
WeMind Sydost
Även psykosvården på WeMind Sydost ska organiseras utifrån vårdförloppet för förstagångsinsjuknade i Schizofreni och därför kommer nu ett subspecialiserat team för omhändertagande av patienter som för första gången insjuknar i en psykossjukdom. Genom centralisering av vården för denna patientgrupp kommer flera unga patienter få tillgång till de psykosociala insatser som bevisligen ökar förutsättningarna för en god prognos, bevarad funktionsförmåga, snabb återhämtning och minskad risk för återinsjuknande vilket därmed förebygger risken för akutvård och försämring. Även behovet av tvångsvård och tvångsåtgärder minskas.
Teamet är lokaliserat i Nacka inom den befintliga psykosmottagningen på Ektorpsvägen 6. Samtliga Sydost mottagningar är välkomna att remittera patienter till teamet vid misstanke om nydebuterad psykossjukdom. Hur ni gör och vad teamet erbjuder kan ni läsa om här.